تأثیر ظروف التخزین على خصائص ثمار البطیخ

نوع المستند : Original Article

المؤلف

مدرس الهندسة الزراعیة – کلیة الزراعة بمشتهر – جامعة بنها، مصر.

المستخلص

یهدف هذا البحث الى دراسة خصائص ثمار البطیخ قبل وبعد التخزین على درجات حرارة مختلفة. وکانت اهم النتائج المتحصل علیها: تراوح کلا من طول والقطر الخارجى والقطر الداخلى لثمار البطیخ ما بین 22.18 إلى 28.77 و21.34 إلى 27.07 و18.92 إلى 23.01 سم، على التوالى. تراوح کلا من معامل الکرویة والقطر الهندسى ما بین 0.933 إلى 0.907 و 20.70 إلى 26.08 سم على التوالى. تراوح کلا من المساحة السطحیة والحجم لثمار البطیخ ما بین 1487.10 إلى 2447.61 سم2 و5393.90 إلى 11389.44 سم3. تراوحت کثافة ثمار البطیخ ما بین 927.84 إلى 973.57 کجم م-3. تراوح سمک قشرة ثمار البطیخ ما بین 12.11 إلى 20.28 مم. تراوح وزن کلا من اللب والبذور والقشرة لثمار البطیخ ما بین 2.929 إلى 6.277 و 0.096 إلى 0.208 و 1.992 إلى 4.603 کجم، على التوالى. تراوح کلا من زاویة التکویم وقوة السحق ما بین 49.67 إلى 71.00º و2.333 إلى 4.600 کیلو نیوتن.  انخفض معدل التغیر فى الابعاد بزیادة درجة حرارة التخزین وزیادة وقت التخزین. زاد کلا من المساحة السطحیة والحجم لثمار البطیخ بانخفاض درجة حرارة التخزین وزیادة مقاس البطیخ.  انخفض الفاقد فى الوزن بانخفاض درجة حرارة التخزین. انخفضت قوة السحق بانخفاض درجة حرارة التخزین. زاد معدل التسویق لثمار البطیخ بانخفاض درجة حرارة التخزین.

Ahmed, J., 1996. Studies on watermelon products. Indian Food Packer, 50: 15-20.
Anonymous, 2014. Watermelon characteristics. http://www.ehow.com/info
ASAE Standard, 1984. ASAE 5352.1.moisture measurement. American Society of Agric. Eng. 2950 Niles Road, St. Joseph, MI 49085-9659.
Bahnasawy, A.H., El-Haddad, Z.A., El-Ansary, M.Y., Sorour H.M., 2004. Physical and mechanical properties of some Egyptian onion cultivars. J. of Food Eng., 62: 255-261.
Bahnasawy, A.H., Khater, E.G., 2014. Effect of wax coating on the quality of cucumber fruits during storage. J. Food Process. Technol. 5 (6): 339. doi:10.4172/2157-7110.1000339
Bawa, A.S., Bains, G.S., 1977. Integrated processing of watermelons for juice and seed. Indian Food Parker, 31: 12.
Chandrasekar, V., Viswanathan, R., 1999. Physical and thermal properties of coffee. J. Agric. Engng. Res., 73, 227-234.
Chisholm, D.N., Picha, D.H., 1986. Effect of storage on sugar and organic acid contents of watermelons. HortScience 21:1031- 1033.
Dow, A.T., Segall, R.H., Hopkins, D.L., Elmstrom, G.W., 1979. Effects of storage temperature and field fungicide treatments on decay of Florida watermelons. Proc. Fla. State Hort. Soc. 91:149- 150.
El-Raie, A.S., Hendawy, N.A., Taib, A.Z., 1996. Study of physical and engineering properties for some agricultural products. Misr J. of Agric.Engng., 13 (1):211-226.
GAEO (General of Agricultural Economics organization) - Ministry of Agriculture and Land Reclamation, 2013. Acreage statistics and vegetable production in the Arab Republic of Egypt (unpublished).
Gosh, B.N., 1969. Physical properties of the different grades of arabica beans. Transactions of the ASAE, 9(3):592-593.
Hardenburg, R.E., Watada, A.E., Wang, C.Y., 1986. The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. USDA Agr. Hdbk. 66.
Hour, S.S., Ahmed, E.M., Carter, R.D., 1980. Concentration of watermelon juice. J. Food Sci., 45: 718-719.
Irvine, D.A., Jayas, D.S., White, N.D.G., Britton M.G., 1992. Physical properties of flaxseed, lentils, fababeans. Can.. Agric. Engng, 34(1):75- 82.
Koocheki, A., Razavi, S.M.A., Milani, E., Monghadam, T.M., Alamatiyan, S., Izadkhah, S., 2007. Physical properties of watermelon seed as a function of moisture content and variety. Int. Agrophysics, 21: 349-359.
LeBlanc, D.I., Stark, R., MacNeil, B., Goguen, B., Beraulieu C., 1996. Perishable food temperature in retail stores. In: New Development in Refrigeration for Food Safety and Quality. International Institute Refrigeration Commision C2, 1996-6, 42–57.
Leupschen, N.S., 1961. The development of Mycosphaerella black rot and Pellicularia rolfsii rot of watermelons at various temperatures. Plant Dis. Rptr. 45:557-559.
Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., 2004. Flesh quality and lycopene stability of fresh-cut watermelon. Postharvest Biol. Technol., 31: 159-166.
Perrin, P.W., Gaye, M.M., 1986. Effects of simulated retail display and overnight storage treatment on quality maintenance in fresh broccoli. J. Food Sci. 51, 146–149.
Picha, D.H., 1986. Postharvest fruit conditioning reduces chilling injury in watermelons. HortScience 21(6):1407-1409.
Risse, L.A., Breckt, L.K., Sargent, S.A., Locascio, S.J., Crall, J.M., Elmstrom, G.W., Maynard, D.N., 1990. Storage characteristics of small watermelon cultivars. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 115 (3): 440 – 443.
Sadrnia, H., Rajabipour, A., Jafary, A., Javadi, A., Mostafi Y., 2006. Comparing physical and mechanical properties of two varieties of watermelon: Charleston Gray and Crimson Sweet. Energy efficiency and agricultural engineering. Proceedings of the union of scientists – Rousse, Third Conference, 7 – 9 June 2006. p. 360 – 367.
Şalk, A., Arin, L., Deveci, M., Polat S., 2008. Özel Sebzecilik (In Turkish). Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, Turkey.
Showalter, R.K., 1960. Watermelon color as affected by maturity and storage. Proc. Fla. State Hort. Soc. 73:289-293.
Snedecor, G.W., Cochran, W.G., 1980. Statistical methods, 7th (Ed), Iowa State Univ. Press, Ames, Iowa, USA.