تطویر برنامج حاسوب لتقدیر طاقة التدفئة فى مساکن دجاج اللحم

نوع المستند : Original Article

المؤلفون

1 باحث أول - معهد بحوث الهندسة الزراعیة – الدقى – الجیزة، مصر.

2 مدرس - قسم الهندسة الزراعیة – کلیة الزراعة – جامعة المنصورة، مصر.

المستخلص

أجریت تلک الدراسة فى مزرعة دجاج لحم، بمنطقة الجبل الأخضر، مدینة البیضاء، لیبیا،، بهدف تطویر برنامج حاسوب لتقدیر طاقة التدفئة المستخدمة فى مزارع دجاج اللحم تحت ظروف المناطق الباردة. تم تطویر برنامج حاسوب لتقدیر طاقة التدفئة فى مساکن دجاج اللحم بلغة الماتلاب الإصدار الثانى عشر، بتقدیر کمیة الطاقة المفقودة عن طریق التهویة والمسکن، وتقدیر کمیة الطاقة الناتجة من الطیور بالمسکن.  تم تجمیع البیانات حقلیاً والخاصة بتقدیر طاقة التدفئة فى مزرعة دجاج لحم بمنطقة البیضاء، والتى تنفرد ببرودة مناخها. یتیح البرنامج التنبؤ بتقدیر الطاقة اللازمة لتدفئة الدجاج عند ظروف مناخیة مختلفة. أیضًاً یمکن الاستفادة من البرنامج فى حساب عدد الدفایات اللازمة لتدفئة مساکن دجاج اللحم عند مختلف الظروف المناخیة.
توصلت هذه الدراسة الى أن طاقة التدفئة للکتاکیت عمر یوم بلغت 4.84، 4.03، 3.22، 2.20  و 1.61 وات/طائر وذلک عندما کانت درجة الحرارة الخارجیة 10، 15، 20، 25 و 30  م°، على التوالى.  فى حین بلغت طاقة التدفئة الکلیة للطیور 10.56، 8.30، 6.04، 3.79  و 1.53 وات/طائر وذلک عندما کانت درجة الحرارة الخارجیة 10، 15، 20، 25 و 30  م°، على التوالى. أظهرت النتائج أیضاً أن أقصى معدل تهویة مطلوبة لمسکن دجاج اللحم بلغ 40690 م3/ث.

الموضوعات الرئيسية


Altan, O., Pabuccuoğlu, A., Altan, A., Konyalioğlu, S., Bayraktar, H., 2003. Effect of heat stress on oxidative stress, lipid peroxidation and some stress parameters in broilers. Br. Poult. Sci. 44, 545–550.
Albright L.D. (1990) .Environment Control for Animals and Plants, ASAE, St. Joseph, Michigan, USA.
Amos T.T. (2006). Analysis of backyard poultry production in Ondo state, Nigeria. Int. J. Poult. Sci.; 5(3): 247-250.
ASHRAE (2011). Environmental Control for Animals and Plants. HVAC Applications, ASHRAE Inc., Atlanta, GA.
Berrong, S.L., Washburn, K.W., 1998. Effects of genetic variation on total plasma protein, body weight gains, and body temperature responses to heat stress. Poult. Sci. 77, 379–385.
Bottje, W.G., Harrison, P.C., 1985. Effect of carbonated water on growth performance of cockerels subjected to constant and cyclic heat stress temperatures. Poult. Sci. 64, 1285–1292.
Cahaner, A., Pinchasov, Y., Nir, I., Nitsan, Z., 1995. Effects of dietary protein under high ambient temperature on body weight, breast meat yield, and abdominal fat deposition of broiler stocks differing in growth rate and fatness. Poult. Sci. 74, 968–975.
Cardeau S. and Barrington S. (2010). Heat balance for two commercial broiler barns with solar preheated ventilation air. Biosystems Engineering, 107, 232-241.
Felver–Gant, J.N., Mack, L.A., Dennis, R.L., Eicher, S.D., Cheng, H.W., 2012. Genetic variations alter physiological responses following heat stress in 2 strains of laying hens. Poult. Sci. 91, 1542–1551.
Franco-Jimenez, D.J., Scheideler, S.E., Kittok, R.J., Brown–Brandl, T.M., Robeson, L.R., Taira, H., Beck,M.M., 2007. Differential effects of heat stress in three strains of laying hens. J. Appl. Poult. Res. 16, 628–634.
Geraert, P.A., Guillaumin, S., Leclercq, B., 1993. Are genetically lean broilers more resistant to hot climate? Br. Poult. Sci. 34, 643–653.
Hashizawa, Y., Kubota, M., Kadowaki, M., Fujimura, S., 2013. Effect of dietary vitamin E on broilermeat qualities, color,water-holding capacity and shear force value, under heat stress conditions. J. Anim. Sci. 84, 732–736.
Jekayinfa S.  O. (2007).  Energetic  analysis  of   poultry processing operations. Leonardo J. Sci.,  7(6):77-92.
Lin, H., Jiao, H.C., Buyse, J., Decuypere, E., 2006. Strategies for preventing heat stress in poultry. Worlds Poult. Sci. J. 62, 71–86.
Lindley J.A. and J.H. Whitaker, Agricultural Buildings and Structures, ASAE, St. Joseph, Michigan, USA.
Lu, Q.,Wen, J., Zhang, H., 2007. Effect of chronic heat exposure on fat deposition and meat quality in two genetic types of chicken. Poult. Sci. 86, 1059–1064.
Samer M., C. Loebsinb, M. Fiedlera, C. Ammona, W. Berga, P. Sanftlebenb and  R. Brunscha (2011). Heat balance and tracer gas technique for airflow rates measurement and gaseous emissions quantification in naturally ventilated livestock buildings. Energy and Buildings 43 (2011): 3718–3728
Sandercock, D.A., Hunter, R.R., Nute, G.R., Mitchell, M.A., Hocking, P.M., 2001. Acute heat stress-induced alterations in blood acid–base status and skeletal muscle membrane integrity in broiler chickens at two ages: implications for meat quality. Poult. Sci. 80, 418–425.
Soleimani, A.F., Zulkifli, I., Omar, A.R., Raha, A.R., 2011. Physiological responses of 3 chicken breeds to acute heat stress. Poult. Sci. 90, 1435–1440.
Star, L., Decuypere, E., Parmentier, H.K., Kemp, B., 2008. Effect of single or combined climatic and hygienic stress in four layer lines: 2. Endocrine and oxidative stress responses. Poult. Sci. 87, 1031–1038.
Tan, G.Y., Yang, L., Fu, Y.Q., Feng, J.H., Zhang,M.H., 2010. Effects of different acute high ambient temperatures on function of hepatic mitochondrial respiration, antioxidative enzymes, and oxidative injury in broiler chickens. Poult. Sci. 89, 115–122.
Vigoderis, I. Tinoco, M. Cordeiro, M. Bueno, R. Gates, J. Silva, R. (2008). Performance Evaluation of Broilers under Different Heating Systems in the South of Brazil, American Society of American and Biological Engineers, St. Joseph, MI.
Washburn, K.W., Peavey, R., Renwick, G.M., 1980. Relationship of strain variation and feed restriction to variation in blood pressure and response to heat stress. Poult. Sci. 59, 2586–2588.
Yahav, S., Goldfeld, S., Plavnik, I., Hurwitz, S., 1995. Physiological responses of chickens and turkeys to relative humidity during exposure to high ambient temperature. J. Therm. Biol. 20, 245–253.
Young, R.A., 1990. Stress proteins and immunology. Immunol. Annu. Rev. Immunol. 8, 401–420.