تأثیر وقت الحصاد على معدلات التبییض والکسر لأصناف أرز شعیر مصریة

نوع المستند : Original Article

المستخلص

من الأشیاء الغیر جیدة الفهم تاثیر وقت الحصاد على الصفات الحسیة والفیزوکیمائیة للأرز. ولوقت الحصاد مع الظروف الجویة یتیح للمزراعین الحصول على نسبة مرتفعة من الحبوب الکاملة للأرز. تم زراعة ثلاث أصناف من الأرز سخا 106، جیزة 179وهجین مصرى 1وذلک اثناء موسم 2015 لتقدیر معدلات الانتاج ونسب الکسر فى خمس اوقات مختلفة من الحصاد وهى 22، 25، 28، 31 و34یوما بعد خمسون فى المائة من التزهیر لهذة الأصناف. وقد امکن ان نوصى بأن أعلى معدلات انتاج واقل نسب کسر للحبوب تم التوصل الیها عند 28، 25و 31یوم بعد 50% من التزهیر للاصناف سخا 106وجیزة 179، وهجین مصرى 1على التوالى. وقد تبین ان الاهتمام بادارة الحصاد یساهم فى الحصول على الربح فى الأرز لذا یجب على مزراعى الارز الاهتمام والعنایة بمواعید الحصاد عنایتهم بالزراعة. وقد اظهرت الدراسة أهمیة وقت الحصاد وتاثیرها مع عوامل  اخرى مؤثرة على جودة الضرب ومعدلاتها.

الموضوعات الرئيسية


Afzalinia S, Shaker M, and Zare E. 2004.Comparison of different rice milling methods.Canadian Biosystems Engineering 46(3), 63-66.
Akowuah, J. O., Addo, A., and Bart-Plange, A.  2012.   Influence of drying temperature and storage duration on fissuring and milling quality of Jasmine 85 rice variety. Journal of Science and Technology, 32(2): 26-33.
Bautista, R.C., and Siebenmorgen,T.J. 2008. Estimating Rice Optimal Harvest Moisture Content Using Individual Kernel Moisture Content Distributions at Harvest.
Bautista, R.C., T.J. Siebenmorgen and A. Mauromoustakos 2009.The role of rice individual kernel moisture content distributions at harvest on milling quality. Trans. of the ASABE 52 (5): 1611-1620.
Hossain MF, Bhuiya MSU, Ahmed M, and Mian MH. 2009. Effect of harvesting time on the milling and physicochemical properties of aromatic rice. Thailand Journal of Agricultural Science 42(2), 91-96.
IlievaVerica, AndreevskaDanica, AndovD.,MarkovaNatalija, and JankulovskaMirjana 2009.Dressing percentage of white rice in correlation with the harvest time of the rice. Yearbook of the Faculty of Agricultural Sciences and Food, Skopje. Vol. 54, p. 19-27.
IRRI - available at  http://www.knowledgebank.irri.org
Lantin R. 1999. RICE: Post-harvest Operations. International Rice Research Institute, Philippines (IRRI), 62 p.
Malik A, Majid A, and Ahmad S. 1981.Effect of harvesting time and drying method on paddy yield and milling quality in different varieties. Pakistan Journal of Agricultural Research 2(1), 7-12.
Ntanos D, Philippou N, and Hadjisavva-Zinoviadi S. 1996.Effect of rice harvest time on milling yield and grain breakage. Cahiers Options Méditerranéennes 15(1), 23-28.
Siebenmorgen, T.J., R.C. Bautista, and P.A. Counce. 2007.                                                                                            Optimal harvest moisture contents for maximizing rice milling quality. Appl. Eng. Agric. 23(4):517-527.
SürekH, and Beşer N.1998. A research to determine the suitable rice (oryza sativa L.) harvesting time. TÜBITAK, Turkish Journal of Agriculture and Forestry 22, 391-394.
USDA-FGIS. 1994. Rice inspection handbook. Washington D.C.:USDA Agricultural    Marketing Service.